Oogdruppels

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris. 26 January 2021

Geïrriteerde, rode, jeukende en tranende ogen zijn veel voorkomende klachten bij een allergie. Je kunt oogdruppels gebruiken om deze symptomen te verlichten. Maar welke oogdruppels passen bij jouw allergie? Dit hangt af van waar je allergisch voor bent, waar je precies last van hebt en hoe erg de klachten jouw dagelijkse leven beïnvloeden. Denk eraan dat oogdruppels alleen werkzaam zijn bij symptomen van allergie zoals rode, jeukende, tranende of gezwollen ogen. Als je dus ook allergieklachten hebt zoals niezen, verstopte neus of jeuk door bijvoorbeeld hooikoorts, kan je oogdruppels misschien combineren met een ander anti-allergiemiddel zoals een neusspray of tabletten.

Antihistamine-oogdruppels

Oogdruppels met antihistamine blokkeren de werking van histamine in het oog, welke wordt geproduceerd wanneer je in contact komt met iets dat je niet kunt verdragen (bijvoorbeeld pollen, huidschilfers van huisdieren of huisstofmijt). Oogdruppels met antihistamine hebben het voordeel dat ze snel werken en lang werkzaam blijven. Oogdruppels met azelastine (dit is een anti-histamine) werken na 15 minuten en behouden tot 12 uur hun werking.Oogdruppels met antihistamine behandelen niet alleen rode ogen, maar verlichten ook jeukende en tranende ogen.

Andere soorten oogdruppels

Naast antihistamine-oogdruppels zijn er ook nog andere soorten oogdruppels.

  • Oogdruppels met mestcel-stabilisatoren (bijv. met cromonen) helpen oogsymptomen door een allergie verlichten. Ze zorgen ervoor dat histamine niet vrij kan komen. Als de allergische reactie al is begonnen werken ze daarom minder goed. Je moet voordat de allergische reactie plaatsvindt beginnen met deze druppels om ze optimaal te laten werken.
  • Kunsttranen kunnen verlichting geven bij droge en geïrriteerde ogen, maar werken niet tegen de onderliggende oorzaak van oogklachten.
  • Oogdruppels die de bloedvaten vernauwen (bijv. met oxymetalozine) verhelderen het oogwit en verminderen roodheid en bloeddoorlopen ogen.

Hoe gebruik je oogdruppels?

Verschillende oogdruppels kunnen verschillende gebruiksaanwijzingen hebben. Zorg er dus voor dat je de bijsluiter/gebruiksaanwijzing goed doorleest voor gebruik. Het wordt over het algemeen aangeraden dat je het hoofd naar achteren houdt en je wijsvinger gebruikt om het onderste ooglid voorzichtig omlaag te trekken om een soort zakje te vormen. Kijk naar boven en knijp één à twee druppels in dit “zakje”. Kijk in de bijsluiter hoeveel druppels er worden aanbevolen! Vervolgens sluit je je oog en houd je je oog even dicht, zonder te knipperen. 

Draag je contactlenzen? Doe deze dan eerst uit voordat je de oogdruppels in je oog aanbrengt. Wacht nadat je je ogen hebt gedruppeld even voor je ze weer in doet. Let op: sommige allergiebehandelingen met oogdruppels mogen helemaal niet gebruikt worden als je contactlenzen draagt. Lees altijd het etiket en de bijsluiter en vraag om advies in de apotheek op drogisterij.