Oogdruppels

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

Oogklachten zijn veel voorkomende symptomen bij een allergie. Je kunt oogdruppels gebruiken om deze symptomen te verlichten. Maar welke oogdruppels passen bij jouw allergie? Dit hangt af van waar je allergisch voor bent, waar je precies last van hebt en hoe erg de symptomen jouw dagelijkse leven beïnvloeden. Denk eraan dat oogdruppels alleen werkzaam zijn bij symptomen van allergie zoals rode, jeukende, tranende of gezwollen ogen. Als je dus ook allergieklachten hebt zoals niezen, verstopte neus of jeuk door bijvoorbeeld hooikoorts, kan je oogdruppels misschien combineren met een ander anti-allergiemiddel zoals een neusspray of tabletten.

WAT IS HISTAMINE?

Anithistamine, antihistaminica, histamine; je ziet deze termen vaak voorbij komen en ze worden ook vaak op verpakkingen vermeld. Maar wat betekent histamine eigenlijk? En wat is dan antihistamine? En zijn antihistaminica weer iets anders?

We beginnen met histamine voordat we meer vertellen over antihistamine. Histamine is een stof in het lichaam dat allerlei nuttige taken verricht. Het geeft signalen aan je afweersysteem en je hersenen en regelt je lichaamstemperatuur. Daarnaast helpt het ook bij de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling. Ook zit deze stof in voeding. Helaas kan histamine ook voor problemen zorgen als je lichaam er teveel van aanmaakt. Als je last hebt van hooikoorts, huisdierenallergie of een huisstofmijtallergie produceert je lichaam grote hoeveelheden histamine als reactie op de stof waar je allergisch voor bent. Je lichaam reageert dus ‘abnormaal’ op een stof zoals pollen of huidschilfers van katten of honden. De histamine irriteert in dit geval je zenuwen en daardoor kan je last hebben van:

WAT IS ANTIHISTAMINE EN WAT ZIJN ANTIHISTAMINICA?

Histamine is dus de stof die je lichaam aanmaakt als reactie op dat waar jij allergisch voor bent. Antihistamine, het woordje “anti” zegt het eigenlijk al, is een stof die de werking van histamine weer blokkeert. De histamine die vrijkomt, kan dus door de antihistamine niet in het lichaam binden waardoor er geen allergische reactie kan plaatsvinden. Het woord antihistaminica wordt gebruikt voor middelen die antihistamine bevatten. In het enkelvoud is dat antihistaminicum. Antihistaminica zijn er in verschillende soorten en zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

Antihistamine-oogdruppels

Oogdruppels met antihistamine blokkeren de werking van histamine in het oog, welke wordt geproduceerd wanneer je in contact komt met iets dat je niet kunt verdragen (bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren). Oogdruppels met antihistamine hebben het voordeel dat ze snel werken en lang werkzaam blijven. Azelastine Oogdruppels (dit is een anti-histamine) werken na 15 minuten en behouden tot 12 uur hun werking. Oogdruppels met antihistamine behandelen niet alleen rode ogen, maar verlichten ook jeukende en tranende ogen.

Andere soorten oogdruppels

Naast antihistamine-oogdruppels zijn er ook nog andere soorten oogdruppels.

  • Oogdruppels met mestcel-stabilisatoren (bijv. met cromonen) helpen oogsymptomen door een allergie verlichten. Ze zorgen ervoor dat histamine niet vrij kan komen. Als de allergische reactie al is begonnen werken ze daarom minder goed. Je moet voordat de allergische reactie plaatsvindt beginnen met deze druppels om ze optimaal te laten werken.
  • Kunsttranen kunnen verlichting geven bij droge en geïrriteerde ogen, maar werken niet tegen de onderliggende oorzaak van oogklachten.
  • Oogdruppels die de bloedvaten vernauwen (bijv. met oxymetalozine) verhelderen het oogwit en verminderen roodheid en bloeddoorlopen ogen.

Hoe gebruik je oogdruppels?

Verschillende oogdruppels kunnen verschillende gebruiksaanwijzingen hebben. Zorg er dus voor dat je de bijsluiter/gebruiksaanwijzing goed doorleest voor gebruik. Het wordt over het algemeen aangeraden dat je het hoofd naar achteren houdt en je wijsvinger gebruikt om het onderste ooglid voorzichtig omlaag te trekken om een soort zakje te vormen. Kijk naar boven en knijp één à twee druppels in dit “zakje”. Kijk in de bijsluiter hoeveel druppels er worden aanbevolen! Vervolgens sluit je je oog en houd je je oog even dicht, zonder te knipperen. 

Draag je contactlenzen? Doe deze dan eerst uit voordat je de oogdruppels in je oog aanbrengt. Wacht nadat je je ogen hebt gedruppeld even voor je ze weer in doet. Let op: sommige allergiebehandelingen met oogdruppels mogen helemaal niet gebruikt worden als je contactlenzen draagt. Lees altijd het etiket en de bijsluiter en vraag om advies in de apotheek op drogisterij.

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?