Vermoeidheid

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

Iedereen voelt zich beter na een goede nachtrust, maar mensen die aan allergieën lijden krijgen vaak niet voldoende slaap. Allergiesymptomen kunnen het in slaap vallen namelijk vertragen en je zelfs ’s nachts wakker maken. Het resultaat is dat je je overdag vermoeid en geïrriteerd kunt voelen. Vijf van de tien mensen die last hebben van hooikoorts klagen over vermoeidheid. Ook bij een huisstofmijtallergie of dierenallergie kan vermoeidheid een symptoom zijn.

SYMPTOMEN VAN VERMOEIDHEID DOOR HOOIKOORTS, HUISSTOFMIJT- OF HUISDIERALLERGIE

Symptomen door hooikoorts, huisdierenallergie en huisstofmijtallergie kunnen leiden tot:

 • Moeite om in slaap te vallen
 • Nachts wakker worden
 • Te vroeg wakker worden
 • Slapeloosheid (dat wil zeggen: moeite met in slaap vallen of in slaap blijven)

Hooikoortssymptomen zijn ’s nachts vaak vervelender. Een verstopte neus is het symptoom dat het meest genoemd wordt als oorzaak van een verstoorde nachtrust. Hooikoortssymptomen kunnen ook andere slaap gerelateerde aandoeningen verergeren, zoals slaapapneu en snurken. Mensen die last hebben van een huisstofmijtallergie, voelen zich vaak moe en uitgeput en worden vaak wakker omdat ademhalen lastig gaat. Omdat we tijdens het slapen worden blootgesteld aan de mijten die in ons beddengoed leven, kan je ook vooral ‘s nachts en ‘s ochtends last hebben van een verstopte neus.

GEVOLGEN VAN VERMOEIDHEID

Mensen die zich vermoeid voelen als gevolg van hooikoorts, huisstofmijtallergie of huisdierenallergie, voelen zich vaak overdag niet uitgerust en slaperig. Ze voelen dat ze ‘niet voldoende slaap krijgen’ en gebruiken soms slaapmiddelen. Deze vermoeidheid als gevolg van hooikoorts kan ook het volgende verminderen:

 • Je algehele welzijn
 • Vermogen om te presteren op het werk zoals normaal Allergieklachten kunnen impact hebben op de werkproductiviteit.
 • Prestaties op school
  Kinderen met hooikoortsklachten en kinderen die hooikoorts medicatie gebruiken lopen meer risico op een lager cijfer dan kinderen zonder hooikoorts.
 • Je humeur
  Mensen met hooikoorts zeggen dat ze zich geïrriteerd, ellendig, depressief, angstig en beschaamd voelen.
 • Vermogen om auto te rijden
  Het is aangetoond dat hooikoortssymptomen (waaronder vermoeidheid door hooikoorts) het vermogen om auto te rijden op dezelfde manier aantasten als een alcoholpromillage van 0,05 procent1. Dat is in sommige landen de wettelijke limiet!

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?