Alles over huisdierallergie

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

POLLEN

Heb je last van een verstopte neus, jeukende neus, loopneus, niesbuien  to  of rode, jeukende en/of tranende ogen  als je bij bijvoorbeeld een hond of een kat in de buurt bent? Dan kan het zijn dat je allergisch bent voor huisdieren. Als je last hebt van een huisdierenallergie ben je niet allergisch voor de haren van het dier, maar voor de huidschilfers. Haren hebben wel vaak sporen van huidschilfers van bijvoorbeeld katten of honden, waardoor het lijkt dat de haren de allergie veroorzaken.

Wat is de oorzaak van HUISDIERALLERGIE?

Het zijn dus niet de haren waar je allergisch voor bent, maar de huidschilfers. Jouw huisdier produceert namelijk allerlei hele kleine huidschilfers die heel licht zijn en een lange tijd in de lucht kunnen rondhangen. Bij een huisdierenallergie ben je allergisch voor deze kleine huidschilfertjes, die we ook wel allergenen noemen. Ze zijn ook ‘plakkerig’. Dat betekent dat ze maandenlang op tapijt, meubilair en beddengoed kunnen blijven zitten. Deze kleine deeltjes kunnen ook op kleding blijven zitten en terechtkomen in delen van het huis waar geen huisdieren komen. Er valt dus eigenlijk niet aan te ontkomen!

Hoe behandel je de symptomen van een HUISDIERALLERGIE?

Ook al doe je je best om zo min mogelijk in aanraking te komen met je huisdier, het is onmogelijk om alle allergenen te ontwijken. Er zijn verschillende anti-allergie middelen verkrijgbaar bij de drogisterij die jouw allergieklachten kunnen verlichten. De symptomen van een huisdierallergie kunnen behandeld worden met:

HANDIGE TIPS BIJ HUISDIERALLERGIE

Door de band die je met je huisdier kan hebben, is het niet altijd makkelijk om afscheid te nemen en deze uit huis te plaatsen. In dat geval kan er gekeken worden hoe je jouw huisdier wel kan houden en zo min mogelijk met de allergenen (de huidschilfers waar jij allergisch voor bent) in aanmerking komt.

Tips:

  • Zorg ervoor dat de slaapkamer een huisdiervrije zone is. Houd de slaapkamerdeur dicht en maak de slaapkamer regelmatig schoon. Of nog beter, laat iemand anders dat voor je doen!
  • Verwijder tapijten en zorg dat je huisdier niet op de bank en stoelen zit. Je kan overwegen om plaids te gebruiken als tapijten. Deze kunnen regelmatig gewassen worden in heet water.
  • Probeer zelf zo min mogelijk te stofzuigen of draag een stofmasker. De stofzuiger jaagt de allergenen, (de huidschilfers van jouw huisdier in dit geval) die aan tapijten en kleden zitten vastgeplakt, namelijk op en hierdoor krijg je allergieklachten.
  • Trek andere kleding aan nadat je een langere tijd in aanraking met een huisdier bent gekomen.
  • Overweeg een luchtfilter of -zuiveraar om huisdierallergenen uit de lucht te halen. Een luchtfilter verwijdert alleen de allergenen in de lucht en niet de allergenen die vastgeplakt zitten aan bijvoorbeeld tapijten of meubels.
  • Vraag iemand die geen allergie voor huisdieren heeft om het huisdier buiten te borstelen, zodat huidschilfers verwijderd worden. Heb je een poezenallergie? Laat ook iemand zonder allergie de kattenbak verschonen.

ALLERGIE SYMPTOMEN

Last van rode ogen? Niesbuien? Verstopte neus? Ben je benieuwd of jouw klachten bij een allergie horen?

LEES VERDER

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?