Welke tabletten passen bij jouw allergie?

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

Antihistaminicatabletten, ook wel bekend als hooikoortstabletten, hooikoortspillen of anti-allergie tabletten worden veel gebruikt bij allergiesymptomen die veroorzaakt worden door hooikoorts, huisstofmijtallergie of huisdierenallergie. Deze tabletten kunnen een aantal van deze symptomen verlichten. Het actieve ingrediënt in deze tabletten is een antihistaminicum dat de werking van histamine blokkeert.

Verschillende soorten tabletten

Er zijn veel verschillende soorten anti-allergietabletten bij de drogist verkrijgbaar. Welke werkzame stof er precies in de tabletten zit, verschilt per merk. Voorbeelden van deze werkzame stoffen zijn loratadine, cetirizine en fexofenadine die alle drie behoren tot de groep “antihistaminica”.
Over het algemeen werken deze antihistamicatabletten na minstens een uur en de werking houdt een dag aan.

Antihistaminica tabletten

De verschillende soorten antihistaminica tabletten werken allemaal hetzelfde. Ze zorgen ervoor dat vrijgekomen histamine zijn werk niet kan doen waardoor geen allergische reactie ontstaat. Ze verlichten de symptomen van allergieklachten en de tabletten moeten eenmaal daags ingenomen worden en werken dus 24 uur. Hoe snel de tabletten werken verschilt wel. Zie hieronder per antihistaminicum tablet hoe snel het werkt.

Antihistaminicatabletten met loratadine

De werking treedt binnen 1-3 uur in.

Antihistaminicatabletten met cetirizine

De werking treedt binnen 2 uur in.

Antihistaminicatabletten met fexofenadine

De werking treedt binnen 1 uur in.

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?