Alles over huisstofmijtallergie

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

POLLEN

Een huisstofmijtallergie is een veelvoorkomende allergie. We zien deze allergie de laatste jaren steeds vaker; dit komt waarschijnlijk door onze manier van leven. We brengen namelijk 90 procent van onze tijd binnen door, hebben betere isolatie van onze moderne, energiezuinige huizen, hebben een verminderde ventilatie door bijvoorbeeld dubbelglas en gebruiken meer de centrale verwarming dan vroeger. Ook hebben veel mensen vloerbedekking in huis. Dit zorgt er voor dat we de perfecte leefomgeving hebben gemaakt voor de huisstofmijt. De huisstofmijt geeft namelijk de voorkeur aan een warme, vochtige en donkere omgeving.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn familie van de spin, maar in tegenstelling tot spinnen zijn huisstofmijten onzichtbaar voor het blote oog. De huisstofmijten bijten niet en brengen geen ziektes over en zijn alleen een probleem voor mensen die er allergisch voor zijn.  Ze eten huidschilfers van mensen en zijn in grote aantallen aanwezig in matrassen, lattenbodems, kussens, tapijten, gestoffeerd meubilair en knuffels. 
Dat er huisstofmijt in je bed zit, betekent niet dat er sprake is van slechte hygiëne of onreinheid, maar het betekent dat er sprake is van slechte ventilatie of hoge luchtvochtigheid.

Symptomen van huisstofmijtallergie

De symptomen van huisstofmijtallergie zijn:

VERSCHIL HOOIKOORTS EN HUISSTOFMIJTALLERGIE

Het verschil tussen hooikoorts en een huisstofmijtallergie is dat een huisstofmijtallergie niet seizoensgebonden is. Mensen met een huisstofmijtallergie komen namelijk iedere dag, het hele jaar door in aanraking met de stoffen waar zij allergisch voor zijn. Daardoor heb je met deze allergie dus het hele jaar door symptomen. Twijfel je nog welke allergie jij hebt? Doe hier de allergietest en krijg meer inzicht.
Meestal zijn de symptomen het ergst in de nacht en de ochtend, omdat dit de momenten zijn waarop je in bed ligt en in contact bent met de huisstofmijt.

Maar vrees niet! Er zijn veel verschillende soorten allergiebehandelingen die kunnen helpen om de symptomen van allergie te verminderen.

Hoe behandel je de symptomen van huisstofmijtallergie?

Er zijn verschillende anti-allergiemiddelen waarmee je je klachten kunt verminderen. Dit zijn de drie verschillende anti-allergiemiddelen bij huisstofmijtallergie:

Handige tips: Hoe vermijd je huisstofmijt?

Het is onmogelijk om je bed, of welke plek dan ook, volledig huisstofmijt-vrij te maken. Je kan wel verschillende dingen doen waardoor je minder last hebt van je huisstofmijtallergie.  Bekijk wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk wordt blootgesteld aan dat waar jij allergisch voor bent: de huisstofmijt.

  • Behandel vochtigheid als je hier thuis mee te maken hebt en verbeter de ventilatie in je huis. De huisstofmijt voelt zich namelijk thuis in natte en vochtige omgevingen. Ze houden van temperaturen boven de 20 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 80%. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid minder dan 50% is, droogt huisstofmijt op en sterft deze.
  • Vervang vloerbedekking door bijvoorbeeld houten vloeren en gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter. Dit is een speciale filter die zorgt voor minder stofuitstoot. Gebruik ook stofzuigerzakken die dubbeldik zijn.
  • Gebruik een anti-huisstofmijt matrasbeschermer, kussen- en dekbedhoes. Deze zorgen dat je ‘s nachts als je slaapt minder huisstofmijtallergenen inademt.
  • Was alle beddengoed regelmatig op een heet wasprogramma. De huisstofmijt gaat dood wanneer deze gedurende een uur gewassen wordt op 60 graden. Hierbij is het ook belangrijk dat het beddengoed goed gespoeld wordt. Spreien, kussentjes en bijvoorbeeld knuffels die in of op het bed liggen, moeten ook regelmatig gewassen worden.

ALLERGIE SYMPTOMEN

Last van rode ogen? Niesbuien? Verstopte neus? Ben je benieuwd of jouw klachten bij een allergie horen?

LEES VERDER

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?