Over allergie

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

POLLEN

Er zijn heel veel verschillende allergieën waar je last van kan hebben. Denk hierbij aan hooikoorts, huisdierenallergie of een huisstofmijtallergie.

Seizoensgebonden- of niet seizoensgebonden allergieën

Een allergie kan seizoensgebonden zijn of niet-seizoensgebonden zijn. Als de allergie seizoensgebonden is, heb je dus alleen last van klachten in een bepaalde periode (seizoen) in het jaar. Hooikoorts is een voorbeeld van een seizoensgebonden allergie. Je hebt namelijk last van de allergie op het moment dat er veel pollen in de lucht zitten waar jij allergisch voor bent. Een niet-seizoensgebonden allergie betekent dat je klachten hebt als reactie op bepaalde allergenen die het hele jaar aanwezig kunnen zijn. Denk hierbij aan huidschilfers van huisdieren zoals honden en katten (huisdierenallergie) of huisstofmijt (huisstofmijtallergie).

Verschillende soorten allergie

  • Huisdierenallergie
    Ongeveer 7% van de bevolking heeft last van een huisdierenallergie, de meeste mensen zijn allergisch voor katten en honden.
  • Huisstofmijtallergie
    Huisstofmijten zitten in matrassen, lattenbodems, kussens, tapijten, gestoffeerd meubilair en knuffels. Geen zorgen, we hebben ze allemaal in huis. Het is geen teken van slordigheid, maar juist een gevolg van onze warme en goed geïsoleerde huizen. Huisstofmijten zijn er gek op!
  • Pollenallergie 
  • Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen. Deze pollen kunnen van bomen, planten of bepaalde grassen zijn. De meest voorkomende pollen die allergie veroorzaken komen van berkenbomen of gras, maar veel andere soorten bomen en planten kunnen ook klachten veroorzaken. Benieuwd in welk seizoen een gras, boom of plant waar jij allergisch voor kan zijn, bloeit? Check de hooikoortskalender.

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

ALLERGIE SYMPTOMEN

Last van rode ogen? Niesbuien? Verstopte neus? Ben je benieuwd of jouw klachten bij een allergie horen?

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?