De meest voorkomende allergieën

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris. 26 January 2021

POLLEN

Er zijn heel veel verschillende allergieën waar je last van kan hebben. Denk hierbij aan hooikoorts, huisdierenallergie, huisstofmijtallergie, allergie voor schimmels of allergie voor voedsel.

Seizoensgebonden- of niet seizoensgebonden allergieën

Een allergie kan seizoensgebonden zijn of niet-seizoensgebonden zijn. Als de allergie seizoensgebonden is, heb je dus alleen last van klachten in een bepaalde periode (seizoen) in het jaar. Hooikoorts is een voorbeeld van een seizoensgebonden allergie. Je hebt namelijk last van de allergie op het moment dat er veel pollen in de lucht zitten waar jij allergisch voor bent. Een niet-seizoensgebonden allergie betekent dat je klachten hebt als reactie op bepaalde allergenen die het hele jaar aanwezig kunnen zijn. Denk hierbij aan huidschilfers van huisdieren zoals honden en katten (huisdierenallergie), huisstofmijt (huisstofmijtallergie) of schimmel (schimmelallergie).

Verschillende soorten allergie

 • Huisdierenallergie
  Ongeveer 7% van de bevolking heeft last van een huisdierenallergie, de meeste mensen zijn allergisch voor katten en honden.
 • Huisstofmijtallergie
  Huisstofmijten zitten in matrassen, lattenbodems, kussens, tapijten, gestoffeerd meubilair en knuffels. Geen zorgen, we hebben ze allemaal in huis. Het is geen teken van slordigheid, maar juist een gevolg van onze warme en goed geïsoleerde huizen. Huisstofmijten zijn er gek op!
 • Schimmelallergie 
  Een schimmelallergie is relatief zeldzaam. Schimmels produceren sporen en zogenoemde mycotoxines. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze door veel materiaal heen en zich op die manier door het hele huis verspreiden.
 • Pollenallergie 
 • Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen. Deze pollen kunnen van een bomen, planten of bepaalde grassen zijn. De meest voorkomende pollen die allergie veroorzaken komen van berkenbomen of gras, maar veel andere soorten bomen en planten kunnen ook klachten veroorzaken.

ALLERGIE SYMPTOMEN

Last van rode ogen? Niesbuien? Verstopte neus? Ben je benieuwd of jouw klachten bij een allergie horen?

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER