Oogklachten

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

Jeukende en tranende ogen zijn een veelvoorkomend allergiesymptoom. Ongeveer de helft van de mensen met hooikoorts heeft naast neusklachten ook oogklachten.

Soorten oogklachten en oorzaak

Als je oogklachten worden veroorzaakt door allergieën, zijn de meest veelvoorkomende triggers pollen, huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren (bijv. katten en honden).

De meest voorkomende oogklachten door allergieën zijn:

 • Jeukende ogen
 • Tranende ogen
 • Rode ogen
 • Opgezwollen oogleden
 • Pijnlijke, korrelige, geïrriteerde ogen, veroorzaakt door problemen met het produceren van tranen.

Oogklachten door infectie

Bovenstaande oogklachten kunnen dus heel goed passen bij een allergie zoals hooikoorts. Maar er zijn ook oogklachten die veroorzaakt worden door een infectie. In dat geval heb je last van gekleurde, pusachtige afscheiding uit de ogen, waardoor de oogleden ‘plakkerig’ en ‘korstig’ worden.

Je kunt ook last van tranende ogen krijgen als gevolg van een verkoudheid/griep of een voorhoofdsholteontsteking. Als je denkt dat je een infectie hebt, neem dan contact op met je huisarts.

Carelastin oogdruppels zijn niet bedoeld voor de behandeling van oogklachten door infectie of oogklachten als gevolg van een verkoudheid/griep of een voorhoofdsholteontsteking.

Hoe kom ik van mijn oogklachten af?

Tips:

 • Niet in je ogen wrijven en je ogen niet aanraken
 • Draag liever geen contactlenzen tijdens het allergieseizoen, of stap over naar wegwerplenzen (daglenzen)
 • Vermijd zoveel mogelijk andere allergische triggers. Bijvoorbeeld:

Bij een pollenallergie (hooikoorts): douche, was je haar en verkleed je nadat je langere tijd buiten bent geweest om pollen te verwijderen. Droog ook gewassen kleding binnenshuis gedurende het hoogtepunt van het pollenseizoen. Blijf binnen wanneer er veel pollen in de lucht zijn en draag als je naar buiten moet een omhullende zonnebril om het contact van pollen met de ogen te verminderen. Check de pollenkalender.

Bij een huisdierallergie: Houd geen kat of hond als huisdier, maar zorg als je dit wel doet dat ze niet in je slaapkamer komen (een huisdiervrije zone!).

Bij een huisstofmijtallergie: verwijder vloerbedekking, aangezien deze huisstofmijt bevat en gebruik matrasbeschermers en hoezen voor je beddengoed.

 • Spoel de ogen uit met een speciale optische- of zoutoplossing (beschikbaar bij je apotheek).
 • Maar voor een langdurige en effectieve werking kun je beter de oorzaak van tranende ogen aanpakken en eventueel behandelen met oogdruppels die verkrijgbaar zijn bij de drogist.
 • Oogdruppels met antihistamine zijn bewezen behandelingen voor het effectief verlichten van symptomen zoals rode, jeukende, tranende en gezwollen ogen.

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?