Natuurlijke middelen

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

Soms wordt er naast hooikoortsmedicijnen of allergiemedicijnen ook gezocht naar natuurlijke oplossingen. De zogenaamde “oma weet raad” oplossingen. Een van de manieren om hooikoorts in huis te voorkomen is door pollen in de lucht te vangen met luchtreinigers en - bevochtigers. Bij een huisstofmijtallergie of dierenallergie kunnen luchtreinigers ook een manier zijn om de lucht te reinigen. Luchtbevochtigers zijn juist weer niet aan te raden als je last hebt van een huisstofmijt. Huisstofmijten houden namelijk juist van een hoge luchtvochtigheid. Een andere manier om allergenen te verwijderen is door je neus te spoelen met zout. Ook proberen sommige mensen tapen bij hooikoorts, ook wel medical taping of medisch tapen genoemd.

Luchtreinigers en -bevochtigers

Luchtreinigers verwijderen deeltjes uit de lucht (bijv. pollen en huidschilfers van huisdieren) die allergiesymptomen veroorzaken. Deze verwijderen echter geen deeltjes van oppervlakken (bijvoorbeeld meubilair, beddengoed enz.).

Luchtbevochtigers werken door vocht aan de lucht toe te voegen en worden aanbevolen voor het verzachten van de droge en geïrriteerde neusholtes waar sommige mensen met hooikoorts last van hebben. Als je echter allergisch bent voor huisstofmijt, denk er dan aan dat deze piepkleine mijten gek zijn op een vochtige omgeving. Een luchtbevochtiger is dus niet de beste keuze voor je.

De effectiviteit van deze behandelingen voor het verlichten van hooikoorts in huis is nog niet bewezen. Deskundigen zijn het eens dat er meer onderzoek moet worden uitgevoerd en dat deze behandelingen gebruikt moeten worden als aanvullende therapieën boven op een standaard allergiebehandeling.

TAPEN BIJ HOOIKOORTS

Medical Taping (medisch tapen) is een behandelmethode die door (fysio)therapeuten voor verschillende toepassingen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan blessures en aandoeningen, maar dus ook voor hooikoorts. De tape wordt bij mensen met symptomen van hooikoorts aangebracht op de boven rug of borstkas en op de plekken van het longebied. Door de prikkeling die de tape aan de huid geeft, worden de zenuwen geprikkeld. De kalmerende werking op het afweersysteem zouden de symptomen van hooikoorts moeten verminderen. Medisch tapen is niet wetenschappelijk bewezen.

Neus spoelen met zout

Je neus spoelen met zout kan naast standaard allergiebehandelingen helpen met het verlichten van hooikoortssymptomen. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer de neus regelmatig gespoeld wordt dit een positief effect heeft op neussymptomen (als toevoeging aan een medicinale behandeling) en het de hoeveelheid van de benodigde allergiegeneesmiddelen verlaagd.

Natuurlijke middelen bij jeukende keel

  • Warme thee met citroen/honing
  • Meer water drinken
  • Cafeïne vermijden
  • Een luchtbevochtiger gebruiken om de lucht die je inademt vochtiger te maken
  • Keelpastilles
  • Stoom inhaleren tijdens het in bad of onder de douche gaan, of boven een kom met een handdoek over je hoofd

ALLERGIE BEHANDELEN MET MEDICIJNEN

Wil je toch liever allergie pillen, een neusspray of oogdruppels gebruiken? Er zijn ontzettend veel anti-allergiemiddelen verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist. Welk middel het best bij jou en jouw symptomen past, hangt af van jouw eigen voorkeur en wat voor soort symptomen je hebt. Heb je bijvoorbeeld vooral last van neusklachten (loopneus of juist een verstopte neus)? Of vooral van oogklachten (tranende ogen, jeukende ogen, “hooikoorts” ogen? Of beiden? En kom je vaak in aanmerking met de stof waar je allergisch voor bent? Of af en toe? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die uiteindelijk meespelen in de keuze voor een geschikt anti-allergiemiddel.

WELKE ALLERGIE HEB IK?

Weet je niet zeker of je allergie symptomen komen door hooikoorts, huisstofmijtallergie of huisdierallergie? Test het nu met deze korte online test en krijg meer inzicht. Doe de test.

Dit zijn de drie verschillende anti-allergiemiddelen bij allergie:

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?