Natuurlijke middelen bij allerie

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris. 26 January 2021

Een van de manieren om hooikoorts in huis te voorkomen is door allergenen in de lucht te vangen met luchtreinigers en -bevochtigers. Een andere manier is door je neus te spoelen met zout om de allergenen te verwijderen.

Luchtreinigers en -bevochtigers

Luchtreinigers verwijderen deeltjes uit de lucht (bijv. pollen en huidschilfers van huisdieren) die allergiesymptomen veroorzaken. Deze verwijderen echter geen deeltjes van oppervlakken (bijvoorbeeld meubilair, beddengoed enz.).

Luchtbevochtigers werken door vocht aan de lucht toe te voegen en worden aanbevolen voor het verzachten van de droge en geïrriteerde neusholtes waar sommige mensen met hooikoorts last van hebben. Als je echter allergisch bent voor huisstofmijt, denk er dan aan dat deze piepkleine mijten gek zijn op een vochtige omgeving. Een luchtbevochtiger is dus wellicht niet de beste keuze voor je.

De effectiviteit van deze behandelingen voor het verlichten van hooikoorts in huis is nog niet bewezen. Deskundigen zijn het eens dat er meer onderzoek moet worden uitgevoerd en dat deze behandelingen gebruikt moeten worden als aanvullende therapieën boven op een standaard allergiebehandeling.

Neus spoelen met zout

Je neus spoelen met zout kan naast standaard allergiebehandelingen helpen met het verlichten van hooikoortssymptomen. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer de neus regelmatig gespoeld wordt dit een positief effect heeft op neussymptomen (als toevoeging aan een medicinale behandeling) en het de hoeveelheid van de benodigde allergiegeneesmiddelen verlaagd.

Natuurlijke middelen bij jeukende keel

  • Warme thee met citroen/honing
  • Meer water drinken
  • Cafeïne vermijden
  • Een luchtbevochtiger gebruiken om de lucht die je inademt vochtiger te maken
  • Keelpastilles
  • Stoom inhaleren tijdens het in bad of onder de douche gaan, of boven een kom met een handdoek over je hoofd