Keelklachten

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

Als je alleen tijdens het pollenseizoen last hebt van een keelpijn, of als reactie op triggers zoals bijvoorbeeld huisstofmijt, schimmel, katten, honden of voedsel, heb je waarschijnlijk last van een allergie.

Hooikoorts is de meest waarschijnlijke boosdoener als je naast een keelklachten (jeukende keel bijvoorbeeld) ook last hebt van oogklachten of neusklachten zoals:

OORZAAK VAN EEN JEUKENDE KEEL

De belangrijkste oorzaak van jeuk in de keel bij een allergie is een stofje genaamd histamine. Histamine stuurt een signaal naar de zogenaamde “jeukzenuwen” die vervolgens weer informatie naar je hersenen sturen en daardoor ervaar jij vervolgens de jeuk in jouw keel.

WAT KAN JE DOEN AAN EEN JEUKENDE KEEL?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om te zorgen dat je jeukende keelklachten worden verlicht. Je kunt bijvoorbeeld proberen om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van de zogeheten triggers (ook wel allergenen) waar jij allergisch voor bent. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor pollen, dan kan je tijdens het pollenseizoen proberen je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden en te douchen voordat je gaat slapen. Daarnaast kan je jeuk behandelen met anti-allergiemiddelen die verkrijgbaar zijn bij de drogist.

Er zijn verschillende anti-allergiemiddelen verkrijgbaar:

  • Een neusspray. Er zijn verschillende soorten neussprays. Kijk hier welke neusspray past bij jouw klachten.
  • Antihistaminicatabletten. Kijk hier welke antihistaminicatabletten verkrijgbaar zijn.

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?