Veelgestelde vragen

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

 • Zijn er vergelijkbare neussprays zoals Carelastin neusspray verkrijgbaar bij drogisterijen in Nederland?

  Nee. Op dit moment is Carelastin neusspray de enige neusspray die antihistamine bevat en vrij verkrijgbaar is bij de drogist in Nederland. Andere neussprays die verkrijgbaar zijn bij de drogist in Nederland bevatten geen antihistamine (werkzame stof azelastine).

  Lees hier meer over Carelastin neusspray

 • Hoe werkt Carelastin neusspray?

  Carelastin neusspray heeft een effectieve werking dankzij de werkzame stof azelastine. Dit is een sterk langwerkend anti-allergisch middel (antihistaminicum) wat effectief symptomen zoals niezen, verstopte neus, jeuk verlicht. De werkzame stof wordt in de neus aangebracht en opgenomen, waarna deze zijn werk kan gaan doen. Je voelt binnen 15 minuten verlichting van je allergieklachten.

  Een antihistaminicum is een middel dat de werking van de lichaamseigen stof histamine onderdrukt. De stof histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van allergische reacties.

  De stof azelastine die in Carelastin neusspray zit, werkt op twee manieren om je allergiesymptomen te behandelen:

  • Het blokkeert de binding van histamine aan de receptor. Hierdoor worden allergiesymptomen
   verminderd.
  • Het remt het vrijgeven van histamine door bepaalde cellen (mestcellen). Hierdoor worden nieuwe allergiesymptomen voorkomen.
 • Hoe werken Carelastin oogdruppels?

  Carelastin oogdruppels hebben een effectieve werking dankzij de werkzame stof azelastine. Dit is een sterk langwerkend anti-allergisch middel (antihistaminicum) wat effectief symptomen van allergieklachten zoals rode, jeukende, tranende of gezwollen ogen verlicht. Doordat je de werkzame stof direct op je ogen aanbrengt, kan het snel zijn werk gaan doen. Je voelt na 15-30 minuten verlichting van je oogklachten.

  Carelastin oogdruppels hebben een drievoudige werking om je allergiesymptomen te behandelen:

  1. Het blokkeert de binding van de stof histamine aan de receptor
  2. Het remt het vrijgeven van histamine door bepaalde cellen (mestcellen)
  3. Het heeft een ontstekingsremmend effect

  Lees hier meer over Carelastin oogdruppels

 • Kan ik Carelastin oogdruppels gebruiken als ik contactlenzen draag?

  Je kunt Carelastin oogdruppels gebruiken als je contactlenzen draagt, maar moet deze voordat je Carelastin oogdruppels aanbrengt eerst uitdoen. Wacht nadat je de oogdruppels hebt aangebracht ten minste 15 minuten voordat je de lenzen weer indoet.

  Lees hier meer over Carelastin oogdruppels

 • Waar kan ik Carelastin neusspray en oogdruppels kopen?

  Carelastin neusspray en oogdruppels zijn verkrijgbaar bij de drogist.

 • Vanaf welke leeftijd mogen Carelastin oogdruppels worden gebruikt?

  Kinderen ouder dan 4 jaar mogen bij hooikoortsklachten Carelastin oogdruppels gebruiken. Kinderen die last hebben van niet-seizoensgebonden allergiesymptomen, dus allergie waar je het hele jaar door last van hebt, mogen de oogdruppels gebruiken als zij ouder dan 12 jaar zijn. Gebruik je de Carelastin oogdruppels langer dan 6 weken? Dan dient dit te gebeuren onder medisch toezicht van een arts. Ook bij seizoensgebonden allergie zoals hooikoorts bijvoorbeeld.

  Lees hier meer over Carelastin oogdruppels

 • Wat is hooikoorts?

  Hooikoorts is een van de meestvoorkomende allergieën waar in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen last van hebben. Je bent dus zeker niet de enige.

  Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen. Deze pollen kunnen van een bomen, planten of bepaalde grassen zijn. De meest voorkomende pollen die allergie veroorzaken, komen van berkenbomen of gras, maar veel andere soorten bomen en planten kunnen ook klachten veroorzaken.

  Lees hier meer over hooikoorts

 • Wat betekent histamine?

  Histamine is een stof in het lichaam dat allerlei nuttige taken verricht. Het geeft signalen aan je afweersysteem en je hersenen en regelt je lichaamstemperatuur. Daarnaast helpt het ook bij de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling. Ook zit deze stof in voeding. Helaas kan histamine ook voor problemen zorgen als je lichaam er teveel van aanmaakt.

  Lees hier meer over histamine en antihistamine

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?