Neusspray

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

Er zijn vele verschillende soorten neussprays die jouw allergieklachten kunnen verlichten. Welke neusspray het meest geschikt is, hangt af van jouw klachten en hoeveel last je er in je dagelijkse leven van hebt. Het doel van het gebruik van een neusspray is natuurlijk om jouw symptomen onder controle te krijgen zodat jouw allergie je dagelijkse leven zo min mogelijk beïnvloedt. Hieronder zetten we de verschillende neussprays op een rijtje.

Neussprays met antihistamine

Als je last hebt van een allergie, betekent dit dat je lichaam grote hoeveelheden histamine aanmaakt. Dit doet je lichaam als reactie op de stoffen die je niet kunt verdragen (waar je dus allergisch voor bent). Dit kunnen bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of, huidschilfers van huisdieren zijn. Antihistamine, het woordje “anti” zegt het eigenlijk al, is een stof die de werking van histamine weer blokkeert.

De histamine die vrijkomt, kan dus door de antihistamine niet in het lichaam binden waardoor er geen allergische reactie kan plaatsvinden. Het woord antihistaminica wordt gebruikt voor middelen die antihistamine bevatten.

In Nederland is er op dit moment één soort neusspray met antihistamine verkrijgbaar bij de drogist.  Dat is de neusspray van Carelastin. Deze neusspray werkt tegen allergieklachten (bijv. verstopte neus, loopneus, niezen, jeukende neus) en werkt snel (binnen 15 minuten). Azelastine, de werkzame stof in Carelastin, voorkomt ook dat mestcellen ‘uitbarsten’ zodat er geen histamine vrijkomt. Carelastin neusspray kan wel een bittere smaak hebben. Dit kan je zoveel mogelijk voorkomen door op de juiste manier de neusspray te gebruiken. Als je neusklachten hebt en je bent op zoek naar een behandeling die snel werkt, dan kan een neusspray met antihistamine de juiste keuze voor jou zijn.

Neussprays met cromonen

Neussprays met cromonen (bijvoorbeeld met dinatriumcromoglycaat) zorgen ervoor dat mestcellen niet “uitbarsten” zodat er geen histamine vrijkomt. Als de allergische reactie al heeft plaatsgevonden, werkt het niet om de allergiesymptomen te onderdrukken. Het werkt preventief. Het duurt een aantal dagen voordat neussprays met cromonen maximaal effect hebben.

Neusspray met micro-gel

Er zijn ook neussprays verkrijgbaar die micro-gel bevatten. Dit is een neusspray die een laagje gel achterlaat in de neus. Door dit laagje kunnen de allergenen niet binnendringen. Deze neussprays werken preventief. Dit betekent dat je de neusspray aanbrengt, voordat de allergische reactie is begonnen.

Ontzwellende neussprays

Ontzwellende neussprays (bijvoorbeeld met oxymetazoline, xylometazoline of phenylephrine) worden vaak ten onrechte gebruikt bij allergieklachten, terwijl deze bedoeld zijn voor de behandeling van een neusverkoudheid. Ze doen dit door de bloedvaten te vernauwen om zo de zwelling in de neus te verminderen. Deze neussprays zijn ongeschikt voor het gebruik bij allergieklachten.

Hoe gebruik ik een neusspray?

Wanneer je een neusspray gebruikt is het heel belangrijk dat je de instructies goed opvolgt, zodat de spray op de juiste plaats in de neus wordt aangebracht. Je vindt gedetailleerde instructies in de bijsluiter. Deze kunnen per neusspray dus verschillen maar er zijn wel enkele algemene spray tips:


                       Hoe gebruik ik een neusspray bij allergie en hooikoortsklachten? Lees hier de spray tips

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?