Symptomen allergie

Deze tekst is gereviewd door de medische afdeling van Viatris.

POLLEN

Symptomen allergie

Hieronder leggen we kort uit wat een allergische reactie is en welke symptomen je van verschillende allergieën kunt ervaren. De producten van Carelastin (Carelastin oogdruppels en Carelastin neusspray) kunnen gebruikt worden als je last hebt van klachten die veroorzaakt worden door hooikoorts, huisstofmijtallergie of een huisdierenallergie.

Allergische reacties

Ons lichaam is iedere dag bezig met het bestrijden van schadelijke stoffen en micro-organismen die bij ons naar binnen willen dringen. Normaal gesproken herkent ons lichaam deze stoffen en zorgt ervoor dat ze onschadelijk worden. Maar soms gaat dit mis! In dat geval reageert het lichaam op stoffen die normaalgesproken niet schadelijk zijn. Denk hierbij aan pollen, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Op dat moment spreken we van een allergie.

Aan de oppervlakte van de slijmvliezen liggen mestcellen. Mestcellen zijn onderdeel van ons afweersysteem. Als de mestcel b.v. stuifmeel herkent als een schadelijke stof, laat de mestcel stoffen vrij die deze schadelijke stof moeten opruimen. De stoffen die hierbij vrijkomen, waaronder histamine en andere ontstekingsbevorderende stoffen, veroorzaken je allergiesymptomen.

Wat deze allergiesymptomen zijn, is afhankelijk van waar de ontsteking plaatsvindt. Als je algemene klachten hebt in reactie op voedsel, is het een voedselallergie. Als de ontsteking zich voordoet in de huid, kan het eczeem zijn. In de longen kan het astma zijn en in de neus is het bijvoorbeeld hooikoorts.

Omdat deze verschillende aandoeningen verbonden zijn door een veelvoorkomende soort ontsteking, zijn deze aandoeningen zelf vaak ook verbonden. Het slechte nieuws is dus dat als je last hebt van één allergie, de kans groot is dat je ook een andere allergie hebt of deze zal ontwikkelen.

Symptomen voedselallergie

Voedselallergieën komen voor binnen een paar minuten tot een paar uur na het eten van een bepaald soort voedsel. Kenmerken van deze allergie zijn:

 • Tintelingen of jeuk in de mond
 • Netelroos, jeuk of eczeem
 • Opzwellen van de lippen, het gezicht, de tong, de keel of andere delen van het lichaam
 • Een piepende ademhaling, verstopte neus of moeite met ademhalen
 • Buikpijn, diarree, misselijkheid of braken
 • Duizeligheid of flauwvallen

Bij volwassenen wordt deze allergische reactie vaak veroorzaakt door schaaldieren (bijvoorbeeld garnalen, kreeft en krab), pinda’s, noten (bijvoorbeeld walnoten en pecannoten) en vis. Kinderen zijn vaker allergisch voor pinda’s, noten, eieren, koemelk, tarwe en sojabonen.

Bij sommige mensen kan een voedselallergie een ernstige allergische reactie veroorzaken: anafylaxie. Dit kan levensbedreigend zijn en moet met spoed behandeld worden. Symptomen van voedselallergie kunnen niet worden verlicht met Carelastin neusspray of Carelastin oogdruppels.

Symptomen eczeem

De meest voorkomende allergiesymptomen die samenhangen met eczeem zijn onder andere:

 • Een droge, gevoelige, rode en ontstoken huid
 • Zeer hevige jeuk

De producten van Carelastin (Carelastin neusspray en Carelastin oogdruppels) kunnen gebruikt worden als je last hebt van klachten die veroorzaakt worden door hooikoorts, huisstofmijtallergie of een huisdierenallergie. Klachten die samenhangen met eczeem zoals hierboven omschreven kunnen niet verlicht worden met Carelastin neusspray of Carelastin oogdruppels.

Symptomen astma

De meest veelvoorkomende allergiesymptomen die samenhangen met astma zijn onder andere:

 • Kortademigheid
 • Droge hoest, meestal ’s nachts het hevigst
 • Piepende ademhaling, wat klinkt als een fluitend geluid tijdens het in- en uitademen
 • Benauwdheid, alsof iemand een riem strak om de borst aantrekt

Als je last hebt van astma, kunnen de symptomen gedurende bepaalde tijden van het jaar erger zijn (bijv. wanneer er veel pollen in de lucht zijn). In dit geval heb je waarschijnlijk hooikoorts. Slecht behandelde hooikoorts heeft dezelfde uitwerking op je astma als roken. Het kan ook zijn dat je symptomen erger worden als reactie op triggers zoals huisdieren of huisstofmijt. De symptomen van astma kunnen niet worden behandeld met Carelastin neusspray of Carelastin oogdruppels. Heb je last van klachten die veroorzaakt worden door hooikoorts? Dan is het dus belangrijk om je hooikoortsklachten te behandelen. De producten van Carelastin (Carelastin oogdruppels en Carelastin neusspray) kunnen verlichting van deze allergieklachten bieden.

Symptomen hooikoorts

De meest voorkomende allergiesymptomen bij hooikoorts zijn:

 • Loopneus
  Het vocht geproduceerd door de neus is waterig en helder, niet groen en plakkerig zoals bij verkoudheid.
 • Verstopte neus
  Wanneer je een verstopte neus hebt, voelt het alsof beide neusgaten vol watten zitten, zodat je niet door je neus kunt ademen.
 • Niezen

Het niezen komt vaak zeer onverwacht, hevig en doet zich voor in de vorm van niesbuien.

Als je allergisch bent, zijn er gelukkig verschillende anti-allergiemiddelen die je kan proberen om jouw klachten te verlichten. Er zijn drie verschillende soorten anti-allergiemiddelen:

Pollenkalender

Bekijk in de pollenkalender wanneer welke bomen, struiken, kruiden en grassen bloeien en je klachten van hooikoorts kan ervaren.

LEES VERDER

SYMPTOMEN ALLERGIE BEHANDELEN?

Tabletten, een neusspray of oogdruppels? Er zijn heel veel verschillende anti-allergiemiddelen in de drogisterij verkrijgbaar om jouw allergieklachten te verlichten. Kom er achter welke bij jou past.

LEES VERDER

Hi !
Ik ben ESA, ik ben jouw persoonlijke productgids. Waarmee kan ik je helpen?